maanantai 20. heinäkuuta 2015

Havaintoja Rukalta

Heinäkuun viikko alkoi koleana. Matkakohteena oli parin päivän ajan Rukan maastot. Lämpöasteet pyörivät 8-12 asteen välissä, ei tuntunut ollenkaan keskikesältä. Se hyvä puoli kylmässä kelissä oli, että sääskiltä melkein välttyi. Niitä oli vuodenaikaan nähden liikkeellä todella vähän. Sen sijaan poroja näkyi paljon. Päätin jo ennen reissua, että haluan tarkkailla ympäristöä nyt erityisesti kasvien osalta. Olen monta kertaa ihastellut mm. Seitan blogia, jossa kasvikuvia lajinimineen näkyy paljon. Kukkaihmisenä tunnen paljon leikkokukkia ja sitä myötä kiinnostus luonnonkukkien tunnistamiseen on luontevaa. Siinä haluan kehittyä ja siihen ei ole oikoteitä. Luonnossa liikkuessa ja kasveja tutkiessa oppii kaikkein parhaiten. Vuokramökin edustalla katseeni kiinnittyi sammalikkoon. Mietin, voiko tämä olla todellista?!? Olen "metsästänyt" Vanamoa kotipuolen metsiköistä ja muuallakin luonnossa liikkuessa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun kohtasin Vanamon OIKEASTI. Kohtaamisemme oli herkkä ja tunteikas. Myönnän liikuttuneeni tuon keijumaisen kukan löytämisestä. Sittemmin näin reissun aikana vanamoja paljonkin, niitä tuntui olevan Koillismaalla ja Itä-Lapin alueella todella runsaasti. En jättänyt tilaisuutta käyttämättä, vaan kuvasin keijukukkasia "monen vuoden tarpeisiin".  
VanamoRuohokanukkaa olen tavannut aikaisemminkin. Nyt en heti muistanut sen nimeä, mutta selaus Seitablogin sivustolle ja sieltähän se nimi löytyi. Kiitos siis sinne suuntaan. 
RuohokanukkaSitten katse osui kukkaan, jota en ollut koskaan tavannut. Ajatuksissani raksutti kuitenkin leikko- ja ruukkukukkanakin käytetty orkidea. Tämä saattaisi olla samaa sukua.... Hmm. Kämmekkä, Orchidaceae-sukua, ehkäpä. Näin ajattelin ja tarkastuskierros taas tuttuun blogiin. Nyt en sitten ole ihan satavarma, että onko tämä Maariankämmekkä. Siihen loppupäätelmään itse tulin. 

MaariankämmekkäKämmekän jälkeen palailimme takaisin autolle. Juhannuskallion juurella auto näytti pieneltä. En olisi alhaalla kävellessä uskonut, että löydän hetken päästä itseni kallion päältä. 


Korkeuseroa on vaikea täysin hahmottaa valokuvasta. Tarpeeksi paljon sitä kuitenkin oli, ainakin korkeanpaikankammoiselle. Aurinkokin pilkahti hetken aikaa pilvien raosta, raidoittaen säteillään vaarojen rinteitä.Juhannuskalliolle menevän polun notkelmapaikasta löytyi lisää kämmeköitä. Nämä olivat jo kukinnalla parhaimmillaan, toisin kuin rinteen alla kasvanut ainokainen yksilö, joka oli vasta aloittamassa kukintaansa. Kauniita kukkasia ovat, joihin rakastuin ensisilmäyksellä.


Valkoisten villakukkien mättäitä näkyi melkein joka mutkan takana. Tokihan tupasvillaakin piti kuvata ja kaunishan tämäkin on. Edit. Kiitos tarkennuksesta Seitan blogiin. Tämä onkin töppövilla.

TöppövillaMökille palatessa bongasin vielä punertavan kukkasen. Katsoin sitä ensisilmäyksellä samaksi kukaksi kuin aikaisemmin tapaamani kämmekkä. Siksi en jäänyt sitä tarkemmin tutkimaan. Vasta kotona huomasin, että tässä onkin erilaiset lehdet. Eihän tämä ollutkaan sama kukka. Tunnistustehtävä siis tiedossa... 

Lettokirkiruoho

Rukan rinteiden kiertely jäi lyhyeen. Keliolosuhteet olivat senverran vilpoiset ja sateen uhka oli suuri, etten lähtenyt Valtavaaran polkua kiertämään. Kävelin mökiltä Juhannuskalliolle vielä toistamiseen, kun mies jäi nukkumaan, mutta sadekuuro kasteli lenkkeilijän paluumatkalla. Toisaalta jäi harmittamaan, mutta toisaalta: kävimme miehen kanssa yhdessä Myllykoskella. Siitä kirjoitan oman postauksen. Matkakertomus siis jatkuu... 

2 kommenttia:

  1. Hei Vuokko, mukava jos blogini jutuista on ollut apua.Tuo suurikukkainen villakukka on töppövilla. Alin punainen on kirkiruoho, pohjoisessa tarkemmin lettokirkiruoho. Etelä-Suomessa vastaava kukka on ahokirkiruoho. Kämmeköiden kukinta näyttää olevan parhaimmillaan. Ja Kuusamossahan niitä riittää. Ruohokanukka ei kukkinut vielä kun muutama viikko sitten lähdin siltä. Toivon, että ehtisin palata sinne ennen kuin sen kukinta on ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tarkennuksesta. En ole töppövillasta koskaan kuullutkaan, mutta nyt kun osasin googlettaa sillä nimellä, niin löytyihän siitä tietoa. Korjaan tiedot kuviin.

      Poista

Kommentit tervetulleita. Tarkistan kuitenkin kaikki kommentit ennen julkaisua.