tiistai 4. elokuuta 2015

Ulpukankukkia ja vähän muutakin

Tein viime viikolla parin päivän reissun lasten kanssa omaan lapsuudenkotiini, joka sijaitsee pienen järven rannalla Keski-Suomessa. Poikani innostui serkkupoikien mukana onkimisesta ja löytyi väliin rannalta yksinäänkin. Jonkun verran pojat saivat ahvenia ja yksi iso lahna nousi myös, jotka kaikki taisivat mennä talon kissoille. Puuvartisessa mato-ongessa riitti painoa. Kokeilin onkia sillä itsekin, minkä jälkeen en ihmetellyt, miksi poikani tuki onkea jalkojensa välissä. 
Järvessä on aina kasvanut ulpukoita. Nyt niitä tuntui olevan entistäkin enemmän. Kertooko se rehevöitymisestä vai päinvastoin? Järveä on kunnostettu eikä maanviljelystä ole enää ympärillä niinkuin ennen. Kunnostamisen yhteydessä rannat on ruopattu ja kortteet sekä osmankäävät hävinneet miltei kokonaan. Järvi tuntuukin nyt laajemmalta kuin yli 30 vuotta sitten. 


Käytin molempia pikkutyttäriäni järvellä ja kumpikin tykkäsi leppoisasta soutelusta valtavasti. Äidin sydän läikähti, sillä näitä tuntemisia haluaisin lasteni saavan kokea. Nuorena tyttönä itse melkein asuin veneessä tai istuskelin rantakivikolla... En enää ihmetellyt, miksen meinannut saada poikaanikaan rannalta lähtemään. Taisi hänelläkin jäädä sydän sinne?!? Lasten uidessa käyskentelin rannalla kameran kanssa. Uimareista en laita kuvia julkiseen blogiin, mutta kukkakuvat kelpaavat. Rannalla kasvaa valkoapilan sukulaista, alsikeapilaa. Sen kukkavarsi nousee korkealle ja se viihtyy mainiosti aivan vedenrajan tuntumassa.
Alsikeapila
 Vanhan peltomaan reunalta löytää takuuvarmasti pillikukkia, peltopillikkeitä. Kokeilin, vielä osaisin puhaltaa kukkapilliin niin hennnosti, että saisin ääntä kuuluviin. En saanut. Liekö olleet liian kosteita kukkia tai sitten vain puhalsin liian voimakkaasti. Näihin tuli lapsena "vihellettyä" paljonkin.
Peltopillike
Kesälomat ovat loppusuoralla. Vielä viikko, niin koulut taas aloittavat toimintansa. Ihana arki alkaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Tarkistan kuitenkin kaikki kommentit ennen julkaisua.